AZ ÉLET ÁRA – a Weiss Manfréd-család története

AZ ÉLET ÁRA – a Weiss Manfréd-család története

történelmi dokumentumfilm – 93’ – Katona Zsuzsa és Nyeste Péter filmje

2017. május 22. Uránia Filmszínház

Mottó: Történelmi önismeret nélkül nincs nemzeti identitás.

1944. március 20-án, a német Gestapó emberei körülvették a zirci apátságot és letartóztatták az ott bujkáló Chorin Ferencet a Gyáriparosok Országos Szövetségének volt elnökét, felsőházi tagot, és Kornfeld Móricot, a Weiss Manfréd Művek igazgatósági tagjait, a néhai Weiss Manfréd gyáros vejeit. Az Astoria Szálló pincéjében tartó vallatás, majd az oberlanzendorfi gyűjtőtábor, Kornfeld számára pedig ezután Mauthausen következett. A család összes tagja bujkálni kényszerült. A német invázió után a Weiss család tagjainak, akik a magyar legfelsőbb úri osztály kivételezett életét élték, mint az asszimilált, katolizált magyar nagypolgárság tagjai, hirtelen az életükért kellett küzdeniük. „Egyik napról a másikra páriák lettünk!”- írja emlékiratában Strasser-Chorin Daisy, Chorin Ferenc lánya, Weiss Manfréd unokája.

Weissék , Manfréd és Bertold kezdetben lekvár- majd húskonzervek készítésével foglalkoztak, s ebből a Lövölde téren indított kisvállalkozásból nőtt ki az ország legnagyobb, zománc- és fémárukat, közlekedési eszközöket (kerékpár, autó, repülőgép) és főleg hadieszközöket gyártó vállalat-együttesévé. A XX. század elején a Weiss Manfréd Művek 40.000 alkalmazottjával és modern gépeivel Európa egyik legnagyobb és legmodernebb gyáróriásává nőtte ki magát. A legnagyobb hasznot a háborús időszakok hozták a gyár életében, az I. világháború alatt hadiipari termelése világméretűvé vált. A II. világháborúban a hazai és a német hadigazdaság számára gyártott fegyverekből példátlan vagyonra tett szert a Weiss Manfréd birodalom, de ezzel egy időben folyt a tapogatózása az angolszász szövetség felé. A család mindvégig angolbarát politikát folytatott, a háborúból való kiugrás lehetőségét Chorin Ferenc aktív közreműködésével próbálták létrehozni. Chorin érdeme hogy végül a halálkamrát elkerülték, és hogy a család majd mind a negyven tagja nyugatra tudott menekülni, amikor Kurt Bechernek (Heinrich Himmler bizalmasának) 25 évre bérbeadta a Weiss Manfréd Művek csepeli gyáróriását ami a magyar ipar nagy részének német kézbe való jutását eredményezte. Chorinéknak e mellett a család egész magán vagyonát is át kellett adni a németeknek. Ez volt az életük ára.

A Film ennek, a magyar ipar- és társadalomtörténetben kiemelkedő szerepet játszott családnak a felemelkedését és a történelem viharai okozta kényszerű „bukását” dolgozza fel, az alapító Weiss Manfréd, és halála után vejei, a vagyont és a gyárakat szürke eminenciásként, gazdasági és politikai tehetséggel irányító Chorin Ferenc és a kulturális/tudományos/egyházi jótékonyságáról ismert Kornfeld Móric életét és munkásságát a középpontba állítva.

További információért írjon a sandor.sopkez@easteuroco.hu e-mail címre.